Therese Reimer Steffensen - Blog

Hej mina vänner, årets unghästtester är över för min del, i alla fall på häst sidan. Tänker ha is i magen och visa ponnyerna på den sista bedömningen för året.

Jag har förberett dessa två små damer på bästa sätt. Det ger jag till mig själv. Jag har lagt ner många timmar utav ridning, ryktning och kärlek.

Ray Day blev otroligt spänd inne på ridprovet och jag hade helt enkelt svårt att visa hennes gångarter och ridbarhet. När hon blir spänd får hon väldigt mycket mekanik uppåt istället för framåt. Vevade mest med dom där långa benen utan att egentligen ta sig framåt. Jag vet att hon kan bli sådan, och när det händer kan jag som ryttare bara ge henne stöd och stöttning, hon är en fux dam. Ingen man kan trycka åt och förvänta sig en mindre spänd häst. Jag är nöjd över att domarna såg och förstod att detta var för dagen, och jag respekterar också att dom dömer där efter. Hon fick fina omdömen på exteriören och dessutom hade hon vuxit 2 cm sedan treårstestet. Vad gällande den uppsuttna hoppningen fann hon en betydligt större framåtanda än på ridprovet. Hon älskar att hoppa, men jag valde, just av denna anledning att endast hoppa för godkänt. Det vill säga en lägre och kortare bana. Hon är kvick och försiktig men har lite svårt att komma i sin språngkurva och är ibland lite het och spänd fram till avsprångspunkten. Hon fick godkänt på hoppningen med kommentaren ” En häst som tar sig ann uppgiften utan att vara tittig. För dagen het och spänd”

Det brann nog lika mycket i hennes huvud som färgen hon bär. Upplever att hon tyckte det var roligt, lite för roligt. I slutet av veckan åker hon hem på vila, och jag hoppas på ett kärt återseende i augusti.

På söndagen gjorde Barbie sitt treårstest. Inte kunde vi vara mer nöjda och stolta över hur denna lilla häst tog sig an uppgiften. Super fin inställning, visade upp bra gångarter och hade även en god inställning till löshoppningen. Jag fick beröm för en mycket utmärkt visning och att hästen visades i ett ypperligt skick. Hon har på protokollet genomgående fina kommentarer och lovord. Alla bedömningsmoment ligger inom den gråa zonen i protokollet. Men, läste ni min beskrivning utav hästen ? ”Denna lilla häst” för det var just det, hennes storlek. Hon mäter 159 cm och ja, det är litet. Hon är en utav dom hästar som uppenbart blev en aningens neddömd på grund av att storleken för dagen ” inte uppfyller avelsmålet” . man vill inte ha in dom små stona i sporten, dom döms ner för att blup indexen inte ska hålla måttet för aveln. Det är en del av min teori. Det spelar ingen roll att denna hästen visade ett super temperament, har en fin och tilltalande modell samt rör sig trevligt. Nej- hon kommer förmodligen aldrig gå Grand prix. Men det är exakt ett sådant här möderne som genererar trygga, hållbara stabila hobbyhästar. Något som enligt mig fattas inom vår avel. Jag är väl medveten om att det finns en miljon infallsvinklar på ämnet. Men för ”Lilla Barbie” hade storleken en avgörande betydelse.

Jag är också väl medveten om att det finns högt bedömda små hästar. Hästar som helt enkelt är så uppenbart bra att dom inte går att döma ner för det skulle verka ytterst märkligt. Men i den lilla Barbie hästens fall, är det ingen som märker att protokollet och omdömena inte stämmer överens med poängen. Poängen är övergripande överensstämmande med verkligheten, men inte mer än att man med gott samvete kunde dra av några poäng på denna ”feminina, proportionerliga, ädla häst” eftersom hon även ”är något liten” . Däremot -kan den hästen som är ” Korrekt byggd men för dagen omusklad och saknar karaktär” erhålla högre poäng, eftersom denne uppfyller mankhöjden som efterfrågas.

Barbie har kilat iväg på bete, seså mitt lilla hjärta. Sträck på dig lite till, men du behöver inte ta i så du spricker, jag och alla andra små ryttare vill gärna kunna nå nedanför sadelkåporna.

storlek-stor-häst

Har du något att säga:

Din mailadress kommer inte att publiceras.