Irene Hansen - Blog

Äntligen blev Odins svenska utställnings Championat registrerat på Svenska kennelklubbens hemsida och ett fint diplom har han fått ?
Jag är så stolt över min lilla röding vi har kämpat hårt för detta championat då Alaskan Malamute är en arbetande hund och det finns krav från rasklubben här i Sverige på att vissa dragprov skall vara avklarade innan man får CERT utdelat på utställning vilket jag tycker är bra då det är en viktig bit att visa att malamuten kan arbeta med det den ska, att dra släde på snön. Så Odin har kämpat sig igenom både DP10 som är ett enspanns test där hunden ska dra 30 kg efter sig på snö och klara det på under 60 min och DP60 där det kan vara 1-6 hundar i spannet som ska dra en viss vikt beroende på antal hundar i 30km två dagar på raken och då fått på 3 utställningar excellent CK och CERT. Alltså att få titeln SEUCH visar att hunden ser ut som rasstandarden och att hunden kan dra släde på snö så som dom är avlade för ?
På SKK’s avelsdata https://hundar.skk.se/avelsdata/Initial.aspx kan man se stamtavla, hälsotester, utställnings resultat, meriteringsresultat, titlar och kullstatistik mm på alla renrasiga registrerade Alaskan Malamuter i Sverige. Det är ett mycket bra verktyg att använda sig av när man är ute efter att köpa en valp eller som när jag tittar efter en hanhund att para mina tikar med. Dock anser jag det är viktigt att veta vad alla titlar på de olika hundarna innebär och för mig är de mest intressanta titlarna på hundarna SEUCH, PDP och SE(POLAR)CH dessa titlar visar på att hunden har testat sina arbetsegenskaper. På avelsdata är det också av intresse att kolla så det hälsotester man ska göra enligt rasklubben på Alaskan Malamuter är gjorda, viktigt är att titta på mer än bara föräldrarna till den valp man ev vill köpa, det är av intresse att även titta på syskon, mor och farföräldrar mm.
Det är ju enkelt att säga min hund är jättebra draghund eller är fullt frisk mm, men med detta verktyg så finns det på på print att hunden har genomfört vissa tester, meriteringar, tävlingar och vad resultaten varit. Så klart så är det inga garantier att alla titlar, dragprov, tävlingsresultat och hälsotester genererar i den perfekta hunden men det är bra verktyg att använda sig av i sökandet efter en valp eller en hanhund till sin tik mm.
På rasklubbens hemsida http://sphk.se/malamute/ kan du hitta de meriterings och championatsregler som gäller för alaskan malamute även lite annan viktig information finns att finna där.
Kram Irene “Miles of Smile”

Har du något att säga:

Din mailadress kommer inte att publiceras.