Charlotte Johnsson - Blog

Helgens kattutställning

Mainecoone kattRedan tisdag. Denna helgen har bara susat förbi! I lördags var vi på kattutställning i Danmark. Iriz, jag och min sambo Robin. När katten har fått tillräckligt många certifikat och tagit vissa titlar så måste man åka utomlands för att kunna ”gå vidare” och få utländska certifikat.

Hur fungerat allt?

För att en katt i sin klass skall erhålla certifikat så måste den uppnå vissa poäng. Domaren utgår efter en rasstandard som varje ras har. Katten skall vara så nära rasstandarden som möjligt.
Iriz har just nu titeln ”International Premier” och nu nästa steg är Grand international Premier som vi går emot. Man delar upp fertila katter och kastrerade katter. Kastraterna får titlen ”Premier” och de fertila katterna blir ”Champion”.

För att katten skall erhålla den titeln måste man åka utomlands och få minst ett certifikat. Det fick hon och nu har hon bara fyra certifikat kvar för att erhålla titeln Grand international Premier.Ju högre upp i klasserna en katt tävlar, ju svårare är det att få sina certifikat och konkurrensen är även tuffare.
Iriz blev även nominerad till Panel som det heter där hon möter andra katter som tävlar i hennes kategori, där hon kan möta andra semilånghåriga raser som Norsk skogkatt och Sibirisk katt t.ex. I panelen tävlar katterna om BIS – Best in Show vilket innebär den bästa katten i sin kategori.

Tog tid för mig att förstå

Vet att detta låter väldigt rörigt, och det är det också, så bli inte skrämd! 🙂 Det tog mig nästan ett helt år innan jag började förstå helheten. Men nu är jag fast! Passar på att åka på så många utställningar jag kan och hinner med, det blir nästan lite av en livsstil.

Där är även en hel del förberedelser inför utställningen. Man måste även bada katten så att den är så snygg som möjligt i pälsen, det är trots allt en skönhetstävling. Själv tillbringar jag ca 2,5-3 timmar i badrummet med schamponering, inpackning, balsam och föna pälsen torr.
Men efter det så är hon en stor, mjuk, vit fluffboll på 6 kilo 😀

Här kommer lite bilder från lördagens utställning på Racekattens kattutställning i Hvidovre Danmark.

katt-bur

Har du inte ställt ut katt innan så kan jag berätta att det är VÄLDIGT roligt och spännande. Man lär sig oerhört mycket och man träffar många nya vänner med samma intresse som en själv.

För att ställa ut sin katt behöver man vara med i en kattklubb som är SVERAK-ansluten. Raskatter behöver stamtavla och huskatter behöver huskattsbevis.

För dig som är intresserad av att läsa mer om kattutställning så finns det superbra fakta här:

Utställning

Har du något att säga:

Din mailadress kommer inte att publiceras.